Lukier i mięso. Wokół architektury w Polsce po 1989 roku. Rozmawia Marcin Kwietowicz - Grzegorz Piątek i Jarosław Trybuś
Cena regularna:
39,90 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Lukier – spektakularne budynki, modne pracownie, głośni architekci. Mięso – architektura, z którą obcujemy na co dzień, tysiące budynków, placów i pomników w polskich miastach i miasteczkach. Lukier przyciąga, dużo się o nim mówi i pisze, a jeszcze więcej fotografuje, ale to tylko wierzchnia warstwa. Co jest pod spodem? Jaki jest stan posiadania polskiej architektury niemal ćwierć wieku po upadku komunizmu? Przed jakimi wyzwaniami stoimy? Co się udało, a co jest naszą porażką?
Z autorami rozmawia Marcin Kwietowicz.
-------------------------------------------------------------------------------------
MARCIN KWIETOWICZ (ur. 1973) – architekt, projektant zarówno luksusowych warszawskich sklepów, jak i przestrzeni dla sztuki: Pawilonu Edwarda Krasińskiego (z BAR Architects, 2008) czy aranżacji polskiego pawilonu na Biennale Sztuki w Wenecji (2005). W konkursie Życie w architekturze budynek jego współautorstwa (z Piotrem Brzozą, 2010) został uznany za najlepszy dom jednorodzinny lat 2000–2012 w Polsce.
GRZEGORZ PIĄTEK (ur. 1980) – krytyk, historyk i popularyzator architektury, kurator. W latach 2005–2011 redaktor w miesięczniku „Architektura-murator”. Współkurator (z Jarosławem Trybusiem) takich wystaw jak Hotel Polonia. Budynków życie po życiu (2008, nagrodzona Złotym Lwem za najlepszą wystawę) czy Modernización / Modernització (2010). Współtwórca Centrum Architektury.
JAROSŁAW TRYBUŚ (ur. 1976) – krytyk, historyk i popularyzator architektury, kurator. Autor licznych publikacji, w tym książek Przewodnik po warszawskich blokowiskach (2011) oraz Warszawa niezaistniała (2012). Współtwórca Centrum Architektury. Od 2012 roku Zastępca Dyrektora ds. Merytorycznych Muzeum Historycznego m. st. Warszawy.
Dane techniczne
Forma wydania | książka |
Wydawnictwo | 40000 Malarzy |
Rok wydania | 2015 |
Okładka | miękka |
Liczba stron | 312 118x165 mm |
Stan | nowa |
ISBN / ISSN | 9788365245014 |